onsdag 12. juni 2013

Drøm ditt liv. Lev din drøm


Hva ville du ha gjort hvis du visste at du bare hadde ett år igjen å leve? Min gode venn, tekstforfatteren og sangeren Ove Borøchstein, stilte seg selv spørsmålet da han fikk den dødelige diagnosen av legene i fjor sommer. Han valgte å fylle det siste året sitt med mening og innhold.
Tittelen på artikkelen: «Drøm ditt liv. Lev din drøm» er fra en av Oves sanger. Melodien er det fetteren Jahn Teigen som har laget. Med denne og mange andre tekster som utgangspunkt, bestemte Ove seg for å jobbe med en ny CD. Sven og jeg var så heldige å få arbeide sammen med ham.

Jeg har mange ganger lurt på hvor Ove fikk motet fra. Og overskuddet. Det første han bestemte seg for, var å ikke bli bitter. Han skulle ikke grave seg ned i fortvilelse, selvmedlidenhet og desperasjon, men derimot leve alt han orket mens han kunne. Tiden ble dyrebar, det ble også ordene, tankene og drømmene hans. Med sin fine væremåte delte Ove raust med alle som var i nærheten. Og vi som fikk en håndfull tid sammen med ham ble alle litt bedre mennesker: litt vakrere, litt gladere, litt mer til stede i verden.

Fra han fikk diagnosen, bestemte Ove seg for å være åpen om sykdommen sin. De som lurte på noe, fikk svar, ingenting ble for ubehagelig eller vanskelig å snakke om. På den måten ble kreften både alminneliggjort og ufarliggjort – og det å gråte og le sammen ble naturlig, ikke skammelig eller skummelt.

Med ordene sine fortalte Ove tidløse historier: sterke tekster om levd liv og sårbar kjærlighet – preget av raushet, tilstedeværelse og forsonlig humor. Men det aller viktigste budskapet var kanskje det at man må leve mens man er her – det er så kort, dette livet! Så drøm livet ditt, og lev drømmen!

Eller som han også så fint sier det, i sangen «Skål for livet!» (på nordmørsdialekt):

Skål for livet, kjære venna –
og for hjerta satt i brann.
Snart skimte’ vi det landskapet
der drømman’ går i land.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar