fredag 6. desember 2013

Nesten ingen ting

Nesten ingen ting

Da Halldis Moren Vesaas i godt voksen alder flyttet fra Vinje i Telemark til Oslo, gjorde hun opp status over hva som hadde vært viktig i livet hennes. Det hun kom fram til, står i skarp kontrast til hva vi mennesker hver dag blir fortalt er betydningsfullt for oss – kanskje særlig nå når vi nærmer oss jul. 

«Må ha!» «Fordi du fortjener det». Fine salgstriks, laget av selgere for selgere. Særlig «Må ha!» bør gjøre oss litt kvalme i disse tider. Vi sitter jo faktisk i en liten gullboble på toppen av verden, og egentlig ikke ha noe som helst. «Vi har alt, men det er også alt vi har», sa Ole Paus for noen år siden. Aldri har utsagnet passet bedre enn nå.

Selv vet jeg hva som betyr noe for meg: gode samtaler, ord med mening, mennesker som tør tenke annerledes, og (som Triztan Vindtorn sa) «hadde evnen til å legge den konforme livsstilen til side og blomstre i latterens tegn.» Og dette: mennesker uten masker, tid som er, pauser som forgyller sansene, kunnskap som fyller tomrom og utvider grenser, musikk som flyter og beveger, blikk som brenner – og fortellinger som gjør virkeligheten større. 

Erik Bye skrev i sangen Blå salme om grøden som ble hans: «lyse døgn, barneskritt i tunet, dine gode kjærtegn mot mitt kinn.» Og Halldis Moren Vesaas, hva var det hun fant mest betydningsfullt? Jo, som hun sier mot slutten av diktet «Nesten ingen ting»:

Kvitkløveren som myldrar
rund skolt ved rund skolt
rundt steinane og i vegkanten
og lar sin søte, blyge pust
så vidt merkast i den lufta ein andar inn.

Og linerla. Vippstjert i soloballett
på rekordraske bein
fram og tilbake, hit og dit.
Alltid berre ei.
Skulle tru det var den same
gjennom alle dei seksti somrane.

Kvitkløveren. Linerla.
Så smått. Så stillferdig.
Ja, og så dyrebart. 
Nesten nok, berre dette, i kveld.


Ha en fin førjulstid!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar