onsdag 13. august 2014

Bokperle om glemt fredspionér

Anne Synnøve Simensen: Kvinnen bak fredsprisen
Historien om Bertha von Suttner og Alfred Nobel

Vel, helt glemt er hun ikke, Bertha von Suttner (1843-1914) – baronessen, forfatteren og fredsforkjemperen som påvirket styrtrike Alfred Nobel (1833-1896) i så stor grad at han valgte å gi bort størsteparten av formuen sin til fremtidig forskning og utvikling. Men at hun er underkjent, er jeg ganske så sikker på. Anne Synnøve Simensens flotte biografi viser at Bertha von Suttner var en kvinnelig pionér på mer enn én måte: Hun gikk mot tidens konvensjoner og skapte selv sitt eventyrlige liv, hun skrev banebrytende bøker som ble oversatt til en rekke språk, hun holdt foredrag over hele verden – og hun drev aktivt fredsarbeid i en tid da de fleste kvinner var passive tilskuere.

Boken handler både om Bertha von Suttner og Alfred Nobel – om deres forbindelse, og om mennesker og miljøer rundt dem. Under lesningen ble jeg mange ganger slått av hvor aktuelle mange av problemstillingene som blir reist i boken er, også i dag: Hvordan skaper man fred? Hvordan kan man unngå at kvinner blir hetset? (Jf. VG 10/8.) Hvordan kan man best, slik Alfred Nobel uttrykte det, «føre en kampanje mot uvitenhet og dumhet»? Hvordan kan man skape entusiasme for det godes sak? Hvordan kan man best leve sitt liv i arbeid for noe større enn seg selv?

Bertha von Suttner var en kvinnelig ener på sitt felt, og hun mottok selv Nobels fredspris i 1905. Anne Synnøve Simensens bok og Bertha von Suttners tanker gir meg lyst til å tenke større, og ikke minst: til å dele egen kunnskap og egne erfaringer. Simensen skriver godt og levende, og stiller spørsmål som vitner om stor innsikt om historie, litteratur, politikk og samfunnsliv. 

Boken anbefales varmt!

Gran Canaria 13. august 2014,
Veslemøy Solberg

Bokomslaget, (Cappelen Damm AS, 2012)

Bertha von Suttner (1843-1914)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar