mandag 28. januar 2013

Balansedame


«Balansedame». Et fint ord, ikke sant? Det kan være tittelen på en bok, et album – eller kanskje på et regnskapsbyrå med en humoristisk sjef, (hvis det finnes.) Eller det kan beskrive en dame som prøver å balansere, kroppslig og sjelelig så godt hun kan, år ut og år inn. En som meg?

I følge mediene er det hardt å være balansedame. Hver eneste dag står hun opp og sier til seg selv at denne dagen, akkurat denne dagen, skal hun få kropp og sjel i balanse: Hun skal løpe en tur før frokost, dusje, spise noe sunt og antioksidant-rikt – en smoothie, kanskje – før hun med klar og våken hjerne går til kontoret og jobber velfokusert i mange timer, bare avbrutt av en kopp kamillete og en grønn salat. Deretter er det femten minutters meditasjon og kanskje litt yoga, før hun inntar en proteinrik middag sammen med mann og barn. Lufting av hund inngår muligens i kveldsrutinene, etterfulgt av litt TV-titting og en ørliten bit mørk sjokolade med minst 70 % kakaoinnhold. (Ikke på langt nær så god som melkesjokolade, men i alle fall sjokolade). Med et klibrød med cottage cheese og to remser paprika går hun til sengs, og sover sin åtte timer lange skjønnhetssøvn. Og neste morgen er det på’n igjen: samme balansegang, samme kjedelige slit.

Eller, vent litt: Dette går jo ikke. Hun vet jo at det ikke går! Før arbeidsdagen er over, har hun spist både peanøttsmør og nøtteblanding, drukket litt for mye kaffe, og kanskje til og med gumlet i seg en sjokoladebit eller to. Og om ettermiddagen går hun i fella gang på gang: Det blir ingenting av den sunne middagen, andre må gå tur med hunden, og i stedet for å meditere, sovner hun med en bok –på sofaen i stua. Og om kvelden lokker rødvinen, litt for ofte.

Balansedamen sprekker. Dag etter dag, år etter år. 

Alt dette vet også jeg, derfor har jeg funnet min egen form for balansekunst. Her er oppskriften, og den er enkel: Jeg trener. Nesten hver eneste dag. Uansett hvor jeg er, trener jeg – aller helst orientering. En times løpetur i skogen med kart og kompass gjør underverker, men også løping på stier går an, og av og til er det morsomt med et treningsprogram, kjøpt for en billig penge i iTunes’ App Store. Hvis det ikke finnes et orienteringsløp i nærheten, kan det hende jeg tegner inn noen poster på et kart selv – eller jeg får mannen min, Sven, til å gjøre det, for han lager finere løyper. Når jeg må finne noe mens jeg trener, glemmer jeg nemlig at jeg blir sliten. Og hvis jeg attpåtil løper i konkurranse med andre, glemmer jeg det enda mer: Jeg elsker konkurranser! Ingenting er som følelsen når du har gitt alt, og kommer i mål så sliten at hjertet dundrer og pulsen slår. Kroppen ler! Om jeg vinner eller taper, har ingenting å si. Det er den gode følelsen som teller.

Så altså: Finn deg en treningsform som er så morsom at du gleder deg til den! Løp orientering hvis du liker det! Eller svøm! Spill håndball. Gå på ski! Og for å komme tilbake til tittelen i denne lille artikkelen – balansedame – er det jo slik at når man trener så ofte, så gjør det ingenting om man sprekker på andre områder. Man kan spise sjokolade, og man kan ha peanøttsmør på brødskiva. Man kan også la være å meditere, for treningen er meditasjon god nok. Rødvin kan man drikke – innen rimelighetens grenser – og man spise hva man vil til middag uten å tenke på at fettet legger seg på feil steder. Og så kan man unne seg en lur, hjernen blir bare mer kreativ av det.

Glem Atkins, glem Fedon, glem lavkarbodietter, ananaskurer, pulverdietter og danske sunnhetsrevolusjonære: Tren! Og spis og drikk det du vil etterpå! Da blir du en ekte balansedame. Og livet blir mye morsommere.


Foto: Torbjørn Tandberg, kjole: Torill Haugsvær Wilberg


2 kommentarer:

  1. Nyter et kakastykke med god samvittighet mens jeg leser innlegget ditt ;o)Kaka er hjemmelaget, det er gulrøtter i den, den smaker himmelsk, og den inngår som en del av "hverdagstrim planen": spis godt, lev vel, beveg kroppen! Er helt enig i at det enkleste er det beste, har alltid med gode sko og varme klær og går fine turer hvor enn jeg befinner meg. Og litt sånn svømming og zumba og styrketrening når det passer inn. Kos deg videre!

    SvarSlett
  2. øøøy, hvor er liker-knappen??? :-*

    SvarSlett